Letošnji Svetovni dan hrane pri Herbiki obeležujemo s sloganom “Eat less from a box and more from the earth.”, v duhu katerega je bil spisan zapis prejšnjega tedna.

Današnji dan hrane, ki se ga sama sicer poskušam zavedati prav vsak dan, bom zapečatila z enim zelo luštnim (avtorskim!) receptom za brownije, ki sem ga v praksi preizkusila nekaj dni nazaj.

Browniji, sploh težko kategorno čokoladni, so moja šibkost. Ker je bila te dni, ne samo želja, ampak tudi nuja tako močna, sem se sicer malce zadržano lotila priprave. Moja kuhinjska dejavnost sicer nima nobene skupne točke z zadržanostjo, v tem primeru pa sem je nekaj le vklopila, saj je bil recept šele v eksperimentalni fazi. Ker se je izkazal za odličnega, ga danes pišem s polno mero suverenosti.

Seveda v prejšnjih vrsticah nisem omenila, da sem želela osnovni recept za brownije, če sploh obstaja, ‘spimpati’ do te mere, da bo po mojih kriterijih telesu prijazen. Tako lahko povsem brez zadržkov oznanim, da je recept #flourless, #glutenfree in #sugarfree, torej brez moke, glutena in sladkorja. Za veganski recept pa ga žal ne morem označiti …

En večer v vikendu si pri nas velikokrat rezerviramo za filmski večer. Zadnji sobotni večer je bil ‘perfect’ tudi zaradi tega, ker smo med gledanjem filma vsi trije držali vsak svoj krožnik z brownijem in jedli s ta veliko žlico 🙂


BROWNIJI PO HERBIKINO

Sestavine (za pekač velikosti cca 30×22):

  • 150 g (kokosovega) masla
  • 200 g prave (vsaj 75%) čokolade
  • 85 g kokosove moke
  • 40 g kakava v prahu
  • 50 g mletih orehov (mandljev, lešnikov …)
  • 3 jajca
  • 5 naribanih jabolk
  • 150 g (komot manj) kokosovega sladkorja ali datljevega sladila
  • 20 g cimeta

Nad vodno kopeljo maslo in čokolado pretopimo v gosto tekočo zmes.

Jajca dobro premešamo (mešamo 3 do 5 min), dodamo sladilo, naribana jabolka ter ostale sestavine iz seznama ter dobro premešamo. Na koncu dodamo še gosto zmes masla in čokolade, ki smo jo pripravili na začetku, in še zadnjič dobro premešamo. Pripravljeno zmes za brownije prenesemo v pekač, ki ga pred tem namastimo. Pečemo približno pol ure pri 170 stopinjah. Vsake toliko lahko malo poškilite v pečico, kaj se dogaja. Ne bo vam žal, če boste pri tem držali v rokah še žlico!

Ja, ena možnost je, da pustite brownije, da se malce ohladijo. Kaj govorim, ups pišem, v naši hiši te opcije sploh ni! Malce sladoleda na tople, dišeče brownije, pa vam povem, da jih boste tudi vi jedli s ta veliko žlico 😉

Še eno opozorilo:

Ta sladica ni primerna za nedeljske obiske članov širše družine ali prijateljev, ker jih žal ne bo počakala. So namreč nabiti z neko čudno magnetno silo, ki nase vleče vse od čokoholikov do sladkosnedov na splošno. #SAMOPOVEM


“Happiness is knowing there is cake in the oven.”