Če ste ljubitelj zelenjave, ste se verjetno že spotaknili ob vedno popularnejše SOLATNE SKLEDE ali v izvirniku buddha bowls, ki so povzročile revolucijo med zdravojedci. Z Budo dejansko nimajo nič opraviti. Ali pač?

Zgodovina navaja, da se je Buda od ranega jutra naprej naokoli sprehajal s skledo v roki in vanjo sprejemal darovano hrano. Če ima ta podatek kakorkoli navezo na danes izredno popularno jed, nimam pojma, naj se imenuje tako ali drugače, ostaja eno dejstvo. Skleda je polna vitalnih sestavin, kombinacij za pripravo je približno na tisoče in ker smo ljudje narejeni tako, da najprej jemo z očmi, je umetnost priprave skled čudovit način, s katerim potešimo vizualno lakoto.

Odkar se moje prehranjevanje vrti izključno okoli rastlinskih sestavin, se tako kot v Budovih rokah, tudi v mojih velikokrat znajde skleda, razlika med mano in Budo je v tem, da si jo jaz kar sama napolnim 🙂 Ne boste verjeli, kako simpl je priprava le-teh. Najprej preveriš, kaj ti nudi tvoja shramba.Veljajo tako predstavniki plodovk, korenovk, gomolji, zelenje, stročnice … V drugem koraku sestavine predpripraviš. Sama nekatere rahlo popražim na olivnem olju, nekatere pa vključim čisto presne. Seveda je potrebno razmišljati tudi o prelivu, ki je po mojem mnenju glavni akter skled. Če uspete svojo domišljijo spustiti z vajeti, je v tem koraku pravi trenutek, da to storite in dovolite, da opravi svoje. V sadovih boste namreč uživali vi! Ko imate preliv in sestavine pripravljene, sestavite očem všečno jed. Ne pozabite je poslikati preden jo uničite 😉

Spodnja je dočakala svoj fotošut samo zaradi tega zapisa. Sledi namreč recept!

Moja superimunska zelenjavna skleda, ups, krožnik 😉

Za temu podoben obrok boste potrebovali:

  • 1-2 skod. graha
  • 1/2 paprike (rdeča je slajša od ostalih)
  • 1/4 glave rdečega zelja
  • mini glavica ohrovta
  • 1 rdeča čebula
  • 1/2 avokada
  • olivno olje

Za preliv si pripravite:

  • 1 jž* arašidovega masla
  • 1 čž* gorčice v zrnu
  • sok 1/2 limone
  • 1 čž sojine omake
  • malenkost posušenega čilija
  • strok česna
  • sol in voda po okusu

Opomba: *jž-jedilna žlica, *čž-čajna žlička

Zelje naribajte, papriko očistite in narežite na trakove, avokado prepolovite, odstranite koščico in ga narežite na kolobarje.

Grah skuhajte in ohladite.

Ohrovt narežite in popražite na olivnem olju, tik pred koncem mu dodajte še grah.

Čebulo olupite in razčetverite in jo prav tako popecite na ponvi.

Za preliv vse sestavine dobro pomešajte med sabo in dolijte toliko vode, da bo ostal kremast. Ko boste zadovoljni s konsistenco, ga prelijte čez zelenjavo.

DOBER TEK!

To-go različica solatnih skled so solatke v kozarčih, ki se pripravljajo zelo podobno kot zgoraj opisano, paziti morate na nekaj zakonitosti, ki sem jih opisala v svoji knjigi Teleščkom prijazen futr to go. Poleg nekaj preverjeno dobrih kombinacij se v knjigi najdejo tudi recepti za solatne prelive, ki temeljijo zgolj na rastlinskih sestavinah.

Tukaj najdete opis knjige in naročilnico!