Požirek čaja nas čez oblake ponese,

kot jedro skale čist je, zares.

Kot joga z močmi, ki rastejo dnevno,

v zraku aroma njegova še vedno dehti. 

(Koreuji: Oda čaju – odlomek, 827)

 

O zeliščnih poparkih kot tekoči osnovi zelenih smutijev še brez dvoma nisem pisala. Tekoča osnova je tako kot zelena komponenta, torej zelena listna zelenjava, in sadna komponenta, bistven sestavni del vsakega smutija. Seveda je količina le-te prilagojena željeni gostoti napitka, pri čemer sta količina tekočine in gostota v obratnem sorazmerju.

Kot velika ljubiteljica in pivka tako čajev kot zeliščnih poparkov sem v svojih preteklih Zelenih izzivih že posvečala dneve vpeljevanja le-teh v zelenčke namesto vode. Moram dejati, da se je obneslo! Ne samo, da popestrijo okus zelenega smutija, ampak doprinesejo k zdravilnemu učinkovanju. Čaj ima izredno moč, da podaljšuje življenje. Kjerkoli ga človek goji, sledi dolgoživost, pravi budistični menih Eisui.

Čaji in poparki so kot tekoča osnova zelenim smutijem primerni v prav vseh letnih časih, saj imajo v toplejši polovici leta rastoče zdravilne in aromatične rastline, hladilen efekt na telo, nasprotno pa imajo rastlinice, ki rastejo v hladnejši polovici leta bolj grelno učinkovanje na telo. Dušico in telo pa grejejo vse mesece v letu 🙂

Poparek iz sušenih listov citronke in koščkov svežega jabolka

Pa si poglejmo, kdaj uživamo katere mešanice …

TOPLEJŠA POLOVICA LETAHLADNEJŠA POLOVICA LETA
melisaingver
zeleni čajjanež
poprova metabazilika
koprivažajbelj
kamilicatimijan
bezeghibiskus
jasminklinčki
sivkaožepek
limonska trava
rman

Zgornja razdelitev temelji na:

1. Lokaciji rastišča in letnemu času, v katerem raste rastlina (tista, ki tekom rasti premaguje visoke temperature, mora zaradi preživetja razviti neke vrste obrambni mehanizem v obliki ‘klimatske naprave’, ki posledično tudi na telo deluje hladilno),

2. Barvi (temnejša živila naj bi imela na telo bolj grelen učinek kot svetlejša),

3. Gostoti (sušena živila imajo na telo bolj grelen učinek kot sveža)

Poskusite torej, mislim, da vam ne bo žal. Kot pri izbiri trših sestavin, naj vas pri izbiri tekočih vodi notranji glasek in neskončna sposobnost domišljije!


“Most people have no idea how good their body is designed to feel.”