Priznam. Tudi jaz sem klonila poletni marmeladni evforiji! Saj ne, da mi je nerodno priznati, ampak moj odnos z marmeladami katerekoli vrste ni ravno nabit z električnimi delci. Kadar pa se v meni že zbudi potreba po kuhanju marmelade, pa mora le-ta biti malo bolj specialna …

Sicer od viška glava ne boli, sta se mi pa v hladilniku vseeno smilili odvečni posodici malin in ribeza. In sem poskusila. In je uspelo!

Ker se mi zdi malce nevsakdanja mešanica in ker sem jo pripravila na telesu prijaznejši način, jo želim podeliti s svetom 🙂

 

Moja verzija malina-ribez marmelade


Ker sem imela 630 g odvečnega jagodičja, sem pripravila marmelado iz te količine, zato sem tudi recept, torej količine sestavin, priredila tej količini. Če boste pripravljali marmelado po tem receptu z drugo količino vodilne sestavine, je matematika zelo simpl.

Preden se popolnoma posvetim receptu, naj predstavim še želirno sredstvo, ki sem ga uporabila. Načeloma se tem stvarem izogibam in se odločam za pripravo marmelad, če jih že delam, seveda, ki ne potrebujejo teh sredstev … Pri tej opciji pa sem bila, kljub temu, da naj bi ribez vseboval precej pektina, malce v dvomih.

Skratka, v lokalni zdravi trgovini sem našla, citiram, prvo želirno sredsvo z oznako bio&vegan in se odločila za eksperiment, ki mu boste kmalu priča!

Ste pripravljeni 😉

  • 630 g malin in ribeza (oziroma drugega jagodičja)
  • 190 g kokosovega sladila
  • 13 g omenjenega želirnega sredstva
  • sok 1/2 limone

Navedene sestavine, razen limoninega soka, zmešate skupaj v posodi, v kateri boste kuhali marmelado. Na zmernem ognju in ob stalnem mešanju kuhate samo do vrenja (!), nato dodate limonin sok. Posodo z vsebino lahko pustite počivati na vroči kuhalni plošči še nekaj minut po koncu toplotne obdelave in postopek je gotov. Če želite gladko marmelado, vzemite v roke palični mešalnik, v nasprotnem primeru je naslednji korak samo še, da napolnite z vsebino čiste in sterilne kozarčke in jih nekaj minut pustite stati na glavi. Ko se marmelada ohladi, mimogrede, priporočam počasno hlajenje, in ko kozarčke opremite z etiketami, je shranek pripravljen za počivanje v shrambi ali hladilniku.

Pa še to, iz navedenih količin sestavin sem dobila 3,5 polnih 175 ml kozarčkov.


Do naslednje inspiracije vas lepo pozdravljam!