Stročji fižol in zabela pašeta skupaj kot ata na mamo ali kot hlače na rit, kajne 😉

Preden se poletje povsem prevesi v jesen in preden na vrtu poberemo še zadnje stroke fižola, naj vam predstavim malce drugačno različico najdražje izbranke stročjega fižola, zabelo, v mojem stilu, telesu in živalim prijaznejšo!

Ker s takšnimi in drugačnimi živalskimi proizvodi načeloma ne prijateljujem, sem bila kar lep čas prikrajšana za bogato zabeljen stročji fižol. Še dobro, da občasno obiščem tržnico in neznansko rada poklepetam s katero od branjevk. Poleg nasmeha in lepe besede velikokrat dobim kakšen dober nasvet, ki ga implementiram v vrtnarjenje ali gospodinjenje.

Tako se lahko danes pohvalim ne z enim, ampak dvema idejama, kako nadomestiti dobro znano klasično zabelo z rastlinskimi sestavinami!

Stročji fižol zabeljen po primorsko

Tale recept mi je pred časom prišepnila starka, ki je svoje življenje posvetila obdelovanju zemlje na kmetiji. Njene žuljave roke so zelo zgovorne, nasmeh odkrit, pogled neverjetno jasen in topel, njene besede pa vedno na mestu. Sledeči recept torej ni avtorski, ampak ga z veliko hvaležnostjo v srcu zacementiram med svoje zapise. Hvala, draga Nata 🙂

Za tole ‘primorsko’ zabelo potrebujete:

  • olivno olje
  • česen

Naseckan česenček vržete za trenutek na vroč olivček, naslednji trenutek pa mu že dodate kuhan stročji fižol. Ne pustite dolgo na ognju, le toliko, da se okusi povežejo in fižol dobro naolji. Ne pozabite na poper!

Veganska zabela

Drugo zabelo oz. recept zanjo, ki jo delim z vami pa si lahko pripravite kot shranek, ki vas bo potrpežljivo čakal v hladilniku ali shrambi.  Zanjo potrebujete:

  • kokosovo maščobo
  • čebulo
  • sol, poper

Nasekljano čebulo pražite na kokosovi maščobi. Na zmerni temperaturi oz. ognju ob občasnem mešanju pražite dokler čebula ni zadovoljivo mehka in srednje porjavela. Tik pred koncem dodate sol in poper po vašem zanesljivem okusu, ter preostalo količino kokosove maščobe. Ko se le-ta dokončno stali, vse skupaj prelijte v posodo, v kateri boste zabelo hranili. Dokler se ne ohladi, jo pustite stati na pultu, potem jo prestavite na hladno, torej v hladilnik ali shrambo.

Kar se mene tiče, se lahko poleti vse trgovine zaprejo, saj jih, razen v res redkih primerih, ne potrebujem. Moj vrt in občasen obisk tržnice sta vse, kar v tem času potrebujem. Žal se poletni dnevi, večeri in noči počasi poslavljajo, vrt me bo, hvala bogu, še nekaj časa razveseljeval, saj sem poskrbela za njegovo poseljenost vsaj do poznih decembrskih dni, če ne celo malo dlje.


Se beremo!