Pa je prišel! Ponovno. Kot vsako leto. November v moji glavi že napoveduje konec koledarskega leta. Včasih se vklopi alarm, ki me opozarja, česa, na začetku leta obljubljenega, še nisem postorila. Nekaj malega časa je še za vse tiste skoraj leto dni stare (neizpolnjene) zaobljube! Pa pustimo zaobljube ob strani, saj današnji zapis ni namenjen njim … Ali pač? Ena mojih stalnic je nedvomno skrb za prijazno hrano, ki jo vnašam v telešček.

Pred kratkim sem na svojem koščku zemlje pobrala rdečo peso, ki sedaj potrpežljivo čaka na svojih pet minut slave. Prepričana sem, da jo bo z današnjim receptom doživela tudi v krogu tistih, ki je v glavnem ne slavijo. Končna različica je sicer bolj v stilu roza oktobra, pa nič zato, prijazne barve so dobrodošle ne glede na mesec oziroma letni čas.

Mimogrede naj omenim še legendo o rdeči pesi, ki pravi, da je moškemu in ženski, ki jesta isto rdečo peso, namenjeno, da se prej ali slej zaljubita. Tega iz lastnih izkušenj ne morem potrditi, ker moj gospod ne je rdeče pese, prav tako obstaja verjetnost, da legenda ni resnična, brez kančka negotovosti pa lahko potrdim dejstvo o zdravilnem učinkovanju rdeče pese. Zdravilnih lastnosti in s tem učinkovanj je precej, zato se bom omejila le na nekatere, ki so mogoče manj znane, vendar nič manj pomembne!

Znižuje krvni tlak

Sok rdeče pese vsebuje nitrate, ki jih telo pretvori v dušikov oksid. Le-ta širi krvne žile, po katerih teče s kisikom bogata kri. Širjenje povzroči hitrejši obtok in posledično nižji tlak.

Povečuje vzdržljivost

Rdeča pesa izboljšuje dostavo kisika posameznim telesnim delom, kar vodi v boljšo fizično pripravljenost.

Dviguje razpoloženje

Snov betain v rdeči pesi deluje pomirjevalno in sprošča um, medtem ko aminokislina triptofan dviguje razpoloženje. Zaradi teh lastnosti bi lahko rdečo peso označili za naravni antidepresiv, kajne?

Recept za smuti, ki sledi, vrača veselje ne samo zaradi omenjenih lastnosti, mene osebno v dobro voljo spravi že samo barva!


Smuti za veselje alias pijača, ki veselje vrača 🙂

Za 0,5 L napitka potrebujete:

  • 2 banani
  • 1-2 manjša gomolja rdeče pese (izbirajte manjše in čvrste primerke)
  • 1 jž malin
  • 1 jž aronije
  • 2 jž chia (lanenih, sezamovih …) semen
  • rastlinsko mleko

Vse sestavine v mešalniku dobro premešajte, seveda rdečo peso prej olupite. Tekočino dodajajte postopoma do želene gostote napitka. Sama obožujem gostejše smutije, ki jih pripravljam v obliki smuti skled in jih okrasim z raznimi dodatki, s katerimi povečam hranilno vrednost obroka, pa še prava paša za oči so.

Poskusite! Verjemite ali ne, tudi če niste ravno velik navdušenec rdeče pese, bo v takšni obliki šla gladko po požiralniku, saj se je ne okusi.


“All life is an experiment. The more experiments you make the better.”