Odkar se izogibam, med drugimi, tudi ogljikovim hidratom v večih oblikah, je iz mojega jedilnika izginilo kar nekaj jedi. Seveda se je po drugi strani obogatil z novimi, svežimi, tudi drugačnimi jedmi. Kot velika ljubiteljica predvsem slanih pit in pitk, jih nisem okušala že vsaj sto laških let.

Te dni se je v moji shrambi debelil šop doma pridelanih špargljev, v glavi in srcu pa rasli ideja ter želja po pripravi ene hrustljave, konkretne pite. Na zadnji deževni ponedeljek, ko so pustošili ledeni možje in Zofka, ko se po zemlji ni dalo broditi, pa je bilo to isto dejanje povsem izvedljivo v kuhinji. Da se je končni izdelek čim bolj približal mojim prehranskim smernicam, je bil sprejet kompromis pri samo eni sestavini – moki – vključena, brez primesi, polnozrnata pirina. Če omenim, da sta bila med procesom priprave uporabljena tudi dva, moj sin bi rekel, ‘life hacka’ (nasveta za lažje življenje, op. p.), lahko močnati kompromis spregledam, kajne 😉

LIFE HACK #1

Tako kot obožujem pite, obožujem tudi pripravo le-teh. S pripravo testa vred! Kljub temu, se mi nemalokrat zgodi, da ne morem prenesti razvaljanega testa na model za pito v enem kosu, zato koščke vnašam v celoto kot puzzle. No, te nadloge je enkrat za vselej konec! Našla sem rešitev, ki zunaj moje kuhinje najverjetneje ni, ne vem, kako revolucionarna, meni pa bo tu in tam prihranila kakšno minutko.

3, 2, 1, life hack #1

Zamešeno kepo krhkega testa razvaljamo med dvema listoma peki papirja. Ne samo, da se testo ne bo prijemalo na podlago in/ali valjar, meni osebno še bolj vesela novica je ta, da lahko testo prenesemo v model z eno samo potezo; model obrnemo z notranjo stranjo proti testu, obrnemo in s testa odstranimo peki papir (upam, da znate dobro vizualizirati:)

LIFE HACK #2

Drugi ‘nasvet za lažje življenje’ pa naj ostane ob strani do konca prispevka!

Pite so že same po sebi primer krasno enostavnega nasveta za lažje življenje. Upam si trditi, da sta moka in takšno ali drugačno maslo stalnica shramb, polic in hladilnikov večine gospodinjstev, nadev pa je lahko stvar domišljije trenutnega navdiha, ki temelji na dosegljivih sestavinah. Ker sem se sama v tem primeru osredotočila na čim bolj telesu prijazno varianto le-te, sem si vzela nekaj dragocenega časa za raziskovanje in eksperimentiranje. Človek v svet ne more poslati slabo izpiljenega recepta, kajne? Ne bom trdila, da je izpiljen do potankosti, testeni del pa je, si upam trditi, krhek ‘kot se zagre’, nadev pa svilnato mehak in hkrati kompakten kot pri pitkah pač mora biti!

Pa ga obelodanimo 🙂


VEGANSKA SLANA PITA S ŠPARGLJI (premer 26 cm)

Sestavine za testo:

  • 170 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g kokosovega masla
  • 1 jž zlatega sezama
  • sol
  • voda (po potrebi)

Sestavine za nadev:

  • 200 ml riževe smetane za kuhanje
  • 150 g tofuja
  • šop špargljev
  • 1 por
  • sol, poper, muškatni orešek

Sama pite pripravljam v dveh etapah. V prvi pripravim testo in ga za določen ali nedoločen čas postavim na hladno, druga etapa pa je namenjena zaključnim delom.

V primeru tele veganske pite sem na en, dva, tri pripravila testo, ga razvaljala po zgornjem life hacku, ga prestavila v model in postavila v hladilnik.

Zadnjič sem se v eni zdravi trgovini malce zaklepetala in se zagledala v eno zadevo, ki je do takrat še nisem poznala – zlati sezam – da ga preizkusim, sem ga vključila v tole pitko, in sicer sem ga posula po razvaljanem testu.

Kokosovo maslo postavite iz hladilnika tik pred uporabo in ga naribate v moko, ter po hitrem postopku vmešate. Če je potrebno, dodajte malo vode, če ne, se lotite valjanja. Preden model s testom prestavite v hladilnik, ga prepikajte z vilico.

Tudi nadev lahko pripravite vnaprej! Ko pride čas za kosilo ali večerjo oziroma se začnejo oglašati želodčki, v dveh potezah sestavite ‘soon to be’ obrok.

Kar se tiče nadeva, moram poudariti še eno stvar, in sicer to, da sem šparglje in por najprej hitro popražila na olivnem olju in ju šele potem vnesla v nadev, torej riževo smetano, kar med prsti zdrobljen tofu in začimbe. Vse skupaj sem malce zžvrkljala z vilico in delo je bilo zaključeno.

Simpl k pasulj!

Pečete približno pol ure na 180 stopinjah.

Za konec se naj vrnem na začetek in dokončam zgodbo o nasvetih za lažje življenje …

LIFE HACK #2

Ker člani moje družine po navadi fašejo kakšno alergijo že samo ob omembi ‘vegansko’, ‘zdravo’ ali kaj podobnega, sem tole pito pripravljala samo zase in testo zatorej vnesla v manjši model. Ker mi je nekaj testa ostalo, in ker hrane ne mečem rada v smeti, sem se znašla in na hitro iz ostankov pripravila nekaj med pitko, wrapom in še čem.

No, da mojih fantov ne prikažem samo v črni luči, naj se pohvalim, da mi je moj sinč pojedel skoraj polovico wrapa! To dejanje pove kar veliko, kajne?


Končni izgled moje pite je bil naravnost osupljiv! Upam, da se strinjate 😉