Vsaj 100 in en razlog obstaja, zakaj obožujem jesen, vendar se bom tokrat posvetila tistemu enemu …

Zelena listna zelenjava!

Poletje nas res razveseljuje z obilico zelenja, vendar je trenutni prehod v jesen najbogatejši. Vrtovi se še ponašajo z ostanki poletne listne zelenjave (stebelna zelena, listi rdeče pese, blitva), medtem ko se lahko poslužujemo že tudi  mladičev zimskih posevkov (kodrolistni- in ostale sorte ohrovta), prav tako pa na plan kukajo tudi na vročino ne ravno odporne vrste zelenja (koprive, špinača …). V kratkem času se lahko torej naužijemo okusov še vedno trajajočega poletja in hitro prihajajoče zime. A ni fino 🙂

Svoje začetne čase smutanja (mešanja smutijev, op. p.) sem bila v smeri dodajanja zelenja, logično, zelo nedomiselna. Dandanes vržem v mešalnik marsikaj! Moje favoritke so že nekaj časa križnice, kot npr.

  • kralj zelene listne zelenjave alias KODROLISTNI OHROVT
  • ostale vrste ohrovta
  • brokoli

Ja, tudi brokoli, pa ne samo njegove liste, sem začela dajati v smutije!

Čeravno vsebuje zaščitna mikrohranila in fitokemične spojine VSA zelenjava, pa so križnice s svojo edinstveno kemično sestavo vseeno izjema! Vsi, ki jih uživamo, če že ne tu in tam, pa vsaj tu ali tam, smo seznanjeni z njihovim značilnim ostrim, pikantnim okusom. Mi lahko pritrdite, kajne? No, to značilno aromo jim dajejo spojine z žveplom, ki so tudi razlog za njihovo močno spodbujanje imunosti, protivirusno in protibakterijsko delovanje, in protirakavo delovanje. Križnice dokazano SO dvakrat močnejše od druge rastlinske hrane! Seveda pa je od načina njihove priprave odvisno, koliko teh koristnih snovi bo na voljo za absorbcijo. Nekaj koristi se s toplotno obdelavo sicer izgubi, na srečo pa ne vse!

Za  največji možni izkoristek, križnice:

  • temeljito prežvečite, še bolje zmeljite (zato so ‘perfect’ v smutijih)
  • narežite preden jih dodate raznoraznim jedem
  • pri dušenju ne zmehčajte preveč

Če ste kot krave, skoraj nenehni prežvekovalci zelenja (malo heca mora bit), naj vam bodo naslednje besede kot mantra … Rastline vsebujejo poleg koristnih snovi tudi zaščitne, zato je ob rednem uživanju zelenih smutijev smiselna krožna izmenjava različnih vrst zelenja. To pa je tudi že druga tema za zapis.


“Smo, kar zaužijemo, zato ne bodimo lahki, ceneni ali ponarejeni!”