Podprto z znanostjo!

Že nekaj časa, še posebej po objavi spletnega članka o nekoristnosti (zelenih) smutijev, me preganja vprašanje ‘So smutiji dejansko nekoristni ali celo škodljivi?’. Kot strastna zagovornica in uživalka zelenih smutijev in zelenjave nasploh si želim oprijemljivih, z znanstveno razlago podprtih argumentov. Ker jih v omenjenem članku žal nisem zasledila, sem se ponje odpravila sama …

Na podlagi prebranega in preučenega je nastal naslednji zapis.

Združevanje sadja in zelenjave v zelenih smutijih je neustrezno kombiniranje živil (hrane)

Kombiniranje škrobne zelenjave s sadjem je resnično slaba ideja, saj ta kombinacija povzroča kopičenje plinov v črevesju. Kakorkoli, zelena listna zelenjava pa NI škrobna zelenjava. V resnici je zelena listna zelenjava edina skupina živil (hrane), ki pravzaprav pomaga pri prebavi vseh skupin živil, tako da stimulira izločanje prebavnih encimov. Zelena listna zelenjava je zatorej odlična kombinacija s prav vsako skupino živil (hrane). Zaradi poenotenja vseh vrst zelenjave prihaja do vsesplošnega napačnega razumevanja in interpretiranja. Med drugimi zaradi tega prihaja tudi do zmotnega zaključka, da je zelenje (zelena listna zelenjava, op. p.) zelo reven vir beljakovin. V nasprotju s tem vsesplošnim prepričanjem, zelenje je odličen vir beljakovin!

Hipoteza o kombiniranju živil (hrane) navaja, da naj bi določene kombinacije ne bile nikoli zaužite zaradi motenj v ravnovesju telesa, prebavnih težav idr. Podlaga za to obstaja v ideji, da potrebujejo različna živila za prebavo različne encime, kar naj bi begalo telo in posledično vodilo v zdravju škodljive stranske učinke. Žal pa je hipoteza o kombiniranju hrane le psevdoznanost, saj nima znanstvene podlage, ne podpira znanstvenih metod, nima ustreznih dokazov … Kljub temu pa obstajajo določena načela ali smernice zdravega prehranjevanja, ki jim sledim tudi sama, in po katerih so določene kombinacije lažje, nekatere pa težje prebavljive (glej razpredelnica).

SLADKO SADJEPOLSLADKO/POLKISLO SADJEKISLO SADJE
SLADKO SADJE+
POLSLADKO/POLKISLO SADJE++
KISLO SADJE++

+ dobra kombinacija – slaba kombinacija

Surova zelena listna zelenjava vsebuje visoko raven okasalatov

Rastline so dovršeni paketi biološko aktivnih spojin, fitohranil, ki so pomembne za rast in preživetje rastlin. Človekov sistem je skozi evolucijo postal za optimalno delovanje ‘odvisen’ od teh snovi. Med fitohranila sodijo tudi alkaloidi, ki jih bom v namene tega zapisa poimenovala antinutrienti. Žitarice vsebujejo antinutriente fitate, semena jabolk vsebujejo cianide, stročnice purine, brokoli in zelje vsebujeta goitrogene, špinača in večina druge zelene listne zelenjave pa vsebujejo sporne oksalate (oksalate vsebujejo tudi čaj, kava, kar nekaj vrst sadja …). Oksalati so soli oksalne kisline, brezbarvne kristalne organske snovi. Mnogi ledvični kamni sestojijo iz kalcijevega oksalata, zato se ljudje z ledvičnimi kamni velikokrat izogibajo kalcija v raznoraznih oblikah. Žal je ravno obratno pravilno postopanje. Namreč, kadar se poleg hrane z visokim deležem oksalata jemlje kalcij, se oksalna kislina v črevesju veže z njim in tvori netopen kalcijev oksalat, ki se iz telesa izloči z blatom in se torej ne nalaga v telesu. Nasprotno pa se dogaja v primeru pomanjkanja kalcija v telesu, ko se tvori v vodi topna oksalna kislina, ki se preko črevesja absorbira v krvni obtok. Visok nivo oksalne kisline v krvi, ki se filtrira preko ledvic, se poveže s kalcijem in tvori kristale, ki lahko povzročajo premnoge bolečine. Zanimivo je dejstvo, da špinača vsebuje precej visok delež kalcija. Je možno, da kalcij v špinači inhibira (zavira) nastanek kamnov, kljub temu, da je hkrati živilo z visoko vsebnostjo oksalata? Kar nekaj strokovnih virov navaja, da antinutrienti v hranilno bogati hrani pravzaprav sodelujejo, imajo torej sinergističen odnos in delujejo ZA človekovo zdravje. Antinutrienti predstavljajo tudi obrambni mehanizem rastline, s katerim le-ta dela na svojem preživetju. So tudi odgovor narave, s katerim pomagajo človeku, da postane v zvezi s svojimi prehranjevalnimi navadami bolj intuitiven.

Se zdi smiselno? Narava ve.

Hrano jemo, hrane ne pijemo

Kot že zgoraj rečeno sodi zelena listna zelenjava med hranilno najbogatejša živila na svetu. Hranila pa se skrivajo v notranjosti rastline, kjer so obdana s celično steno. Da pa se lahko v celoti sprostijo v človekov krvni obtok, je potrebno celično steno ‘razbiti’. Žvečenje hrane je sicer dobro, še boljše pa je blendanje, mešanje zelenja, saj se s tem celična stena popolnoma razbije, medtem ko z grizenjem in žvečenjem nikoli ne moremo doseči takšnega učinka in dobiti iz zelenja vse, kar nam lahko nudi. Drugo pomembno dejstvo pa je, da celična stena sestoji pretežno iz celuloze, zaradi česar je njena razgradnja v prebavnem traktu zahtevna in traja dolgo. Če jo torej razcepimo do prafaktorjev, bo tudi prebava potekala lažje in temeljiteje. Tekoča oblika zelenja potemtakem je najboljši način za absorpcijo hranil v prebavnem traktu.

Bolje kot mešanje smutijev je stiskanje sokov

Popolnoma zdravo človeško telo, ki ni prizadeto zaradi pomanjkanja kateregakoli hranila, naj ne bi smelo imeti težav s prebavljanjem zelenja. Dandanes pa v velikem številu primerov ni tako …

Pri mešanju sadja in zelenjave obdržimo tako tekoči kot trdni (vlakninski) del sadeža, medtem ko pri stiskanju trdni del zavržemo, kar ostane je tekoči del. Prednost stiskanja je velika koncentracija hranil in lažje presnavljanje, ker pa je večja tudi količina sladkorja iz sadja, hitreje pride do višjega nivoja sladkorja v krvi. Slednje pri mešanju ni takšen problem, saj vlaknine poskrbijo za postopno absorpcijo sladkorja v kri, hkrati pa dajo telesu občutek polnosti in sitosti.

S smutiji vnašamo v telo velike količine sladkorja

Da, s smutiji, delno ali večinsko sadnimi, absolutno v telo vnašamo tudi sladkor. Na srečo pa lahko z vlakninami, zelenjem v zelenih smutijih in dodanimi zdravimi maščobami upočasnimo absorpcijo sladkorja …

Napotki za uživanje čim kvalitetnejših smutijev

  • Upoštevajte načela dobrega in slabega kombiniranja sadja
  • V sadne smutije dodajajte živila z zdravimi maščobami (avokado, kokosovo/kakavovo maslo, chia in druga semena, predhodno namočene oreške, semena, rastlinsko mleko …)
  • Če redno uživate zelene smutije, je zelo pomembno krožno izmenjavanje različnih vrst zelenja. Različne vrste zelenja vsebujejo različne alkaloide, zato se lahko s kroženjem izognemo neželenim učinkom, hkrati pa krepimo svoj imunski sistem.

Kot družba pravzaprav zaužijemo (pre)veliko količino predelane, nežive hrane in po drugi strani premalo preproste, zdrave, sezonske, lokalne žive hrane, ki nas obdaja. Preprosta resnica je, da na našem planetu obstaja preveč velikih, denarja željnih korporacij, ki dan in noč skrbijo za naše cone udobja in posledično ne ravno zdrav način življenja in hkrati nasprotujejo temu kar mama narava, zdrava kmečka pamet in logika ter nenazadnje znanost dokazujejo, da je našemu telesu blagodejno in koristno. Kje za božjo voljo lahko najdemo oprijemljivo dokazno gradivo, da lahko živimo dolgo, zdravo in zadovoljno življenje z malo zelenja?? Zapomnite si, če vašemu telesu dobro dene; če torej kipite od energije, žarite od zadovoljstva, spite kot dojenčki, klešete svoja telesa, pod nobenim pogojem ne dovolite, da vas kdorkoli prestraši s svojimi hipotezami ali predpostavkami o nasprotnem! Vaše telo najbolje ve, samo pozorno mu prisluhnite!

Viri: